Informacje branżowe

  • Tynk gipsowy - dobry a może zły wybór?

    Gips był stosowany teraz na starożytności, na antycznej Anatolii oraz Egipcie. Od zarania dziejów znajdował zastosowanie na budownictwie, architekturze sztuce. Obecnie był szeroko wykorzystywany na budownictwie na pracach remontowo-wykończeniowych. Spoiwa wyroby gipsowe są stosowane ponadto na ceramice, medycynie oraz chemii.

  • Od stycznia czeka was drożyzna na małych sklepach?

    Jeśli procedowany obecnie zakaz handlu na niedziele rzeczywiście wejdzie na życie wraz z początkiem 2018 r., zakup produktów spożywczych pierwszej potrzeby będzie możliwy jedynie na małych osiedlowych sklepach. a może ich właściciele wykorzystają brak konkurencji do podwyższenia cen?

  • Innowacje pomogą wskoczyć gospodarce do wyższej ligi

    Kluczowym wyzwaniem był dziś zaspokojenie rosnących aspiracji społeczeństwa mierzonych poziomem dobrobytu. Potrzebna był i lepsza współpraca między nauką a biznesem - uznali uczestnicy debaty "Centralny Okręg Przemysłowy. na kierunku innowacyjnej gospodarki na Polsce", która odbyła się na Stalowej Woli z okazji 80-lecia COP.

  • Glapiński: na przyszłym roku wzrost gospodarki niższy niż na obecnym, lecz przyzwoity

    W przyszłym roku wzrost gospodarki będzie niższy niż na obecnym, lecz przyzwoity, blisko naturalnej stopy wzrostu między 3,5-4 proc. - mówił na środę na konferencji prasowej po posiedzeniu RPP prezes NBP Adam Glapiński.

Dodany przez Janusz Wyszkowski, w dniu 04/12/2014

Przepisy z wykorzystaniem miodu

Miód pszczeli to przyjemne z pożytecznym.

Jest smaczny i zdrowy. Działa wspomagająco między innymi w chorobach narządu wzroku, układu krążenia, oddechowego, pokarmowego a także w leczeniu oparzeń i odmrożeń. Używa się go również w kosmetyce, ponieważ jest naturalnym nawilżaczem. Działa jak środek do zmywania makijażu, maseczka a także odżywka do włosów.

Miody wykorzystuje się w aromaterapii i podczas masażu. Pomaga zwalczać cellulit, rozstępy i blizny oraz działa regenerująco.
Chcąc usunąć wągry pokroić należy średniego ogórka, zalać go wrzątkiem i odstawić na trzy godziny. Następnie odsączyć należy płyn, dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i wacikiem przemyć twarz. Odczekać do wyschnięcia i spłukać ciepłą wodą.

Z miodu wykonywane są napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Z napojów alkoholowych najpopularniejsze są miody pitne, piwo miodowe i miodula czyli miodowa wódka.
Napoje bezalkoholowe robi się przeważnie na bazie wody lub mleka. Na przykład kakao miodowe przygotowuje się z miodu, kakao, wanilii i mleka. Gotuje się w garnuszku miód i kakao z domieszką wody, następnie dodaje się wanilię po czym zalewa się to gorącym mlekiem.

Popularnym ciastem robionym z miodu jest miodownik rosyjski. Na początku zrobić należy ciasto. Do kilograma miodu dodać należy 10 dag cukru i trzy łyżki masła i podgrzewać. Po zdjęciu z ognia dodać należy 40 dag mąki, wyrobić, schłodzić po czym dodać 5 jajek, pół łyżeczki sody oczyszczonej i zmielonych korzeni. Rozwałkowane ciasto piec należy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Z miodem przygotowywane są również mięsa. Przyrządzić można między innymi skrzydełka, szynkę czy kiełbasę z miodem.

Wśród przystawek popularne są między innymi sałatka owocowa z miodem, pieczone jabłka z miodem, czarne jagody z brandy i miodem a także marchewka z miodem.

Miód jest też doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty jako zamiennik cukru. Jest to dużo zdrowszy sposób słodzenia napojów, ponieważ miód posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Zdjęcia naszego reportera

restauracja
catering
jedzenie