Informacje branżowe

  • Od stycznia czeka was drożyzna na małych sklepach?

    Jeśli procedowany obecnie zakaz handlu na niedziele rzeczywiście wejdzie na życie wraz z początkiem 2018 r., zakup produktów spożywczych pierwszej potrzeby będzie możliwy jedynie na małych osiedlowych sklepach. a może ich właściciele wykorzystają brak konkurencji do podwyższenia cen?

  • Innowacje pomogą wskoczyć gospodarce do wyższej ligi

    Kluczowym wyzwaniem był dziś zaspokojenie rosnących aspiracji społeczeństwa mierzonych poziomem dobrobytu. Potrzebna był i lepsza współpraca między nauką a biznesem - uznali uczestnicy debaty "Centralny Okręg Przemysłowy. na kierunku innowacyjnej gospodarki na Polsce", która odbyła się na Stalowej Woli z okazji 80-lecia COP.

  • Glapiński: na przyszłym roku wzrost gospodarki niższy niż na obecnym, lecz przyzwoity

    W przyszłym roku wzrost gospodarki będzie niższy niż na obecnym, lecz przyzwoity, blisko naturalnej stopy wzrostu między 3,5-4 proc. - mówił na środę na konferencji prasowej po posiedzeniu RPP prezes NBP Adam Glapiński.

  • Chcemy kupować coraz więcej mieszkań, nawet bez rządowego programu

    W półroczu 2017 r. banki udzieliły 108 tys. kredytów mieszkaniowych, tj. o 5,7 proc. więcej niż na 2016 r. Dobre wyniki wiązano na ogół z programem MdM. a może jednak słusznie?

Dodany przez Janusz Wyszkowski, w dniu 29/01/2015

Skrobia modyfikowana, z czym to się je...

Skrobia modyfikowana.

Brzmi groźnie, ale nie taki diabeł straszny, jak go malują. Wbrew pozorom, skrobia modyfikowana nie ma praktycznie nic wspólnego z żywnością modyfikowaną genetycznie. Oczywiście niewielu z nas zdaje sobie sprawę, czym tak naprawdę jest skrobia modyfikowana. Nie jest to jedna określona substancja. Skrobia modyfikowana to bardzo różnorodna grupa związków.

Celem modyfikacji skrobi jest zmiana i polepszenie właściwości pewnych produktów. Skrobię modyfikuje się metodami chemicznymi, fizycznymi i enzymatycznymi, lub kombinacjami owych metod. Najczęściej stosowana jest metoda chemiczna. Jednak świadomość konsumentów w ostatnich latach znacząco wzrosła i dlatego producenci są niejako zmuszeni w znacznym stopniu ograniczyć chemiczne dodatki w żywności.

Jak szukać skrobi modyfikowanej na etykiecie, w sklepie? Oczywiście nie jest to trudne, skrobia modyfikowana jest oznaczona symbolami od E1400 do E1500. Skrobię można spotkać w większości produktów używanych w naszych kuchniach; na przykład w ketchupach, jogurtach, gotowych daniach, pieczywie, przyprawach, a nawet w wędlinach…

Skrobia jest substancją pochodzenia wyłącznie roślinnego ( kukurydza, ziemniaki, tapioka, pszenica). Dlatego produkty zawierające skrobię modyfikowaną mogą bez obaw jeść weganie oraz wegetarianie.

Jak działa skrobia modyfikowana? To bardzo proste. Jej cząsteczki doczepiają się do cząsteczek innych substancji i zmieniają ich właściwości. Dlatego po dodaniu skrobi niektóre produkty stają się bardziej gęste, mogą wydawać się też bardziej tłuste. Skrobia modyfikowana jest najczęściej po prostu wypełniaczem produkowanym na skalę przemysłową przed różnych producentów takich jak www.ppz-niechlow.pl

Zasadniczo skrobia modyfikowana nie jest szkodliwa dla zdrowia człowieka. Oczywiście należy bardzo dokładnie sprawdzać opakowania produktów żywnościowych, ale akurat skrobia jest bardzo bezpiecznym dodatkiem do żywności. I jeśli nie mamy alergii pokarmowych to możemy jeść ją bez obaw, nie ma sensu szukać produktów, które nie zwierają skrobi.
Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć smacznego…

Zdjęcia naszego reportera

catering
gastronomia
żywienie