Informacje branżowe

  • Powstaną zespoły zajmujące się regulacją cen wody

    Do końca roku na regionalnych zarządach gospodarki wodnej powstaną nowe zespoły fachowców, którzy będą wykonywali zadania związane z regulacją cen wody - zapowiedział PAP wiceminister środowiska Mariusz Gajda. na skali kraju będą oni opiniowali ok. 2,5 tys. wniosków taryfowych.

  • Tynk gipsowy - dobry a może zły wybór?

    Gips był stosowany teraz na starożytności, na antycznej Anatolii oraz Egipcie. Od zarania dziejów znajdował zastosowanie na budownictwie, architekturze sztuce. Obecnie był szeroko wykorzystywany na budownictwie na pracach remontowo-wykończeniowych. Spoiwa wyroby gipsowe są stosowane ponadto na ceramice, medycynie oraz chemii.

  • Od stycznia czeka was drożyzna na małych sklepach?

    Jeśli procedowany obecnie zakaz handlu na niedziele rzeczywiście wejdzie na życie wraz z początkiem 2018 r., zakup produktów spożywczych pierwszej potrzeby będzie możliwy jedynie na małych osiedlowych sklepach. a może ich właściciele wykorzystają brak konkurencji do podwyższenia cen?

  • Innowacje pomogą wskoczyć gospodarce do wyższej ligi

    Kluczowym wyzwaniem był dziś zaspokojenie rosnących aspiracji społeczeństwa mierzonych poziomem dobrobytu. Potrzebna był i lepsza współpraca między nauką a biznesem - uznali uczestnicy debaty "Centralny Okręg Przemysłowy. na kierunku innowacyjnej gospodarki na Polsce", która odbyła się na Stalowej Woli z okazji 80-lecia COP.

Dodany przez Janusz Wyszkowski, w dniu 18/03/2015

Tradycja w polskiej kuchni

Wspólne celebrowanie codziennych posiłków należało w historii polskiego obyczaju do najważniejszych czynności związanych  z  życiem rodziny i  to niezależnie od jej zamożności czy społecznego statusu.

Zjedzony z bliższą lub dalszą rodziną obiad był niemalże świętością w każdym polskim domu. Dobry obyczaj nakazywał również, by na posiłek zaprosić także niespodziewanych gości. Wspólne śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje łączyły ludzi, spajały z tradycją i uczyły dobrych wzorów.

Również we współczesnej polskiej kulturze dnia codziennego wspólne jedzenie posiłków kultywuje się w wielu domach. Jednakże w obecnych czasach jedzenie nabrało zupełnie innego wymiaru. Jemy śniadania, obiady i kolacje również poza domem - w modnych restauracjach, w barach szybkiej obsługi, w pubach i innych lokalach. Jednak coś z tej naszej pięknej tradycji w narodzie pozostało, bowiem w zagranicznej prasie podkreśla się, że  nasz kraj zachował jeszcze odrębność swej kuchni i związanych z nią obyczajów. Pisze się na przykład o pięknych zwyczajach świątecznych, podziwia się zarówno polskie baby, jak i wieńce kiełbas oraz polską szynkę, śledzika i potrawy z grzybów leśnych. Polska kuchnia postrzegana jest na świecie jako kuchnia smaczna, choć trochę ciężka. Mówi się, że jej podstawą są ziemniaki. Pierwsze ziemniaki przysłał podobno królowej Marysieńce Jan Sobieski z Wiednia. Początkowo niedocenione, wkrótce znalazły swoich amatorów, Jadamy ziemniaków wciąż jeszcze dużo, ale lubimy też ryż i makaron. Naszą specjalnością jest żur, barszcz z uszkami, bigos, pierożki i wiele innych potraw. Do najstarszych polskich potraw należą kisiele i polewki. Z kolei najstarsze napoje serwowane na polskich stołach, to kwas chlebowy, piwo, wino i miód sycony.

Polska kuchnia należy do polskiej kultury i polskiego dziedzictwa.  W naszym kraju przyjęły się również inne kuchnie, których specjalnością są potrawy niemal z całego świata. Połączenie kuchennych obyczajów innych narodów z polską tradycją, stanowi doskonałą inspirację do kreowania nowej, smacznej i polecanej przez smakoszy kuchni.

Zdjęcia naszego reportera

restauracja
catering
żywienie